Szeptember 11-én kezdetét vette a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A fesztivál tíz napja alatt száznál jóval több filmet mutatnak be. Ebből 21 nagyjátékfilm, többet a cannes-i, berlini vagy a Sundance filmfesztiválon díjaztak.

A részletes programból a hivatalos honlapon és a Funzine különkiadáson kívül idén már Android appból is válogathattok.

cinefest_miskolc

Cinefest (Miskolc)

 

Bár a Cinefesten minden tervezés nélkül is igazán érdekes filmekre lehet beesni – így láttuk tavaly a Party Girl-t – azért mi minden évben szorgalmasan kiválogatjuk, mire szeretnénk mindenképp eljutni. Szubjektív lista következik.

A Homár (The lobster)
A szerelmi történetben letartóztatják a szingliket és a Hotelbe szállítják őket. 45 napjuk van arra, hogy párt találjanak, különben a választásuk szerinti állattá változtatják őket és szabadon engedik az Erdőben.
Abszurd humorú sci-fi, Colin Farrel, Rachel Weisz és Léa Seydoux főszereplésével. A zsűri különdíját kapta Cannes-ban.
09.13. 18:00 Nagyterem
09.14. 23:00 Uránia

Mediterranea
A bevándorlók szeme előtt Európa lebeg. Üres kézzel jönnek, másuk sincs, csak az álmaik. A jobb élet reménye hajtja őket végig sivatagokon és óceánokon. Van, hogy bekerülnek a hírekbe – például ha a hajó elsüllyed útközben – de sokszor az egyéni életsorsok láthatatlanok maradnak.
A bevándorlásnál aktuálisabb témát aligha találni.
09.16. 21:00 Nagyterem
09.17. 17:00 Uránia

Miért én? (Why me?)
A fiatal és ambiciózus ügyészre, Chritianra egy igen érzékeny ügyet bíznak rá: korrupcióval vádolt idősebb kollégája ellen indul eljárás. Az ügy, ami ugródeszka lehetett volna karrierjében végül pont ellentétes hatást kelt. A vádlott ragaszkodik ártatlanságához, de Christiant felettesei arra kényszerítik, hogy állítsa bíróság elé a férfit – akár megfelelő bizonyítékok hiányában is. Te mit tennél?
Román-bolgár-magyar(!) film a korrupcióról, igaz történet alapján.
09.17. 18:00 Nagyterem
09.18. 22:30 Uránia

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni (Me and Earl and the dying girl)
Az „Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni” egy amolyan csodabogár középiskolásról, Greg Gaines-ről szól. Greg-et arra kényszeríti a mamája, hogy barátkozzon Rachel-lel – a lánnyal, akivel óvodáskoruk óta nem álltak szóba egymással – akiről most derült ki, hogy rákbeteg.
Az „Én, Earl és a csak, aki meg fog halni” egy igazán különleges, érzelmes és izgalmas film, amiről évekig fogunk még beszélni. A 2015-ös Sundance Fesztivál Nagydíját és Közönségdíját is elnyerő alkotás.
09.12. 23:00 Nagyterem
09.13. 21:00 Uránia

Az idő többi részében igyekszünk (szinte) cél nélkül elveszni, hogy ránk találhassanak olyan filmek, mint a Mr. Holmes (Bill Condon), a Futólag (In passing, Alan Miller), a Starman (Josema Roig), Figyeljetek! (Listen, Hamy Ramezan), a Kismet (Nina Maria Paschalidou), Tik-tak (Zeynep Kocak) vagy a Mechanikus valcer (La valse méchanique, Julien Dykmans).